HET KWEKEN VAN SALVIA DIVINORUM

Je eigen Salvia Divinorum kweken?

Als je zelf je eigen Salvia Divinorum wilt kweken moet je dit lezen. Als je liever droge bladeren koopt, kun je dit gedeelte overslaan.

Salvia Divinorum is een semi-tropische overblijvende plant. Dat betekend dat Salvia Divinorum jaar na jaar blijft groeien. Behalve als Salvia Divinorum in aanraking komt met temperaturen onder het vriespunt, daar kan ze absoluut niet tegen en zal dan ook sterven. Salvia Divinorum is een groene plant met grote bladeren en een opvallende dikke, holle en vierkante stengel. Als de omstandigheden ideaal zijn kan Salvia Divinorum meters hoog worden. Als de Salvia Divinorum plant groot genoeg is buigen of breken de stengels en wortelen de stengels als ze in contact komen met de aarde.
Hoewel Salvia Divinorum onder normale licht omstandigheden wel tot bloei komt, is het maar zelden dat ze vruchtbaar zaad maakt. Salvia Divinorum wordt dus voornamelijk vermeerdert door het nemen van stekken.

De bladeren zijn ovaal en licht ingekerfd (licht getand) en kunnen vrij groot worden (zo’n 25 cm lang) en meestal zijn de bladeren donker groen. Onder bepaalde omstandigheden kunnen ze echter ook lichtgroen of geel zijn. De bladeren zijn bedekt met een dun laagje fijne haartjes die de bladeren in bepaald licht een fluweelachtige gloed geven.

Salvia Divinorum groeit het beste in half schaduw, in goed draineerbare grond en houdt van veel water. Je moet er wel voor zorgen dat haar wortels niet constant nat gehouden worden, want dan treedt wortelrot op. Salvia Divinorum kan in alle klimaten binnen gekweekt worden en is een prachtige kamerplant. Als je in een vochtig semi-tropisch klimaat woont, kun je Salvia Divinorum het hele jaar buiten kweken. Zorg dan wel voor goed doorlaatbare grond met veel humus en bewater de plant goed. Als je in een kouder, droger klimaat woont kun je Salvia Divinorum óók buiten kweken, maar je moet dan wel wat extra voorzorgsmaatregelen nemen. Zorg er voor dat de planten veilig zijn van vorst. Als het humus gehalte in de bodem niet hoog genoeg is, geef de plant dan regelmatig extra voeding. Salvia Divinorum overleeft geen vorst of droogte. Je zou de Salvia Divinorum ook in potten buiten kunnen kweken en ze in de winter binnen zetten. Zo kun je de Salvia Divinorum in de zomer buiten kweken en in de winter binnen.

Salvia Divinorum: Soort grond en het water geven.

Salvia Divinorum zal vanzelf aangeven wanneer zij te droog wordt. Salvia Divinorum zal dan haar bladeren laten vallen. Zorg ervoor dat je de plant direct water geeft bij het eerste signaal van slapper wordende bladeren. Laat de plant niet verwelken. De grond vochtig houden is goed, maar zorg er wel voor dat het water goed kan weglopen.

Het kweken van Salvia Divinorum in potten

Als je Salvia Divinorum in potten gaat kweken moet je een pot hebben die groot genoeg is, zodat de plant zich goed kan ontwikkelen. Natuurlijk ligt het ook wel aan de ruimte die je ter beschikking hebt, maar gebruik de grootst mogelijke pot die nog praktisch is om te verplaatsen. Het is belangrijk dat er drainage gaatjes in de bodem zitten. Door grind of scherven op de bodem van de pot te leggen, zorg je voor een betere drainage en heb je minder kans op wortelrot. Je kunt gewoon normale potgrond nemen voor Salvia Divinorum. Eventueel kan er wat vermiculliet of perliet worden toegevoegd aan de aarde, maar dat is niet noodzakelijk.

Het bemesten van Salvia Divinorum planten

Salvia Divinorum heeft goede voeding nodig. Hiervoor kun je in principe iedere standaard voeding gebruiken. Als je het biologisch wilt houden kun je ook vismeel gebruiken, maar aangezien vismeel niet zo fris ruikt, kun je dit het best alleen voor buitenkweek gebruiken.Ook zijn er goede resultaten te bereiken met kunstmest.

Tips voor het kweken van Salvia Divinorum

Als je Salvia Divinorum binnen kweekt, neem dan de Salvia eens naar buiten in de regen zet de Salvia plant dan eens buiten als het regent (mits het warm genoeg is). Dit helpt om minerale zouten af te voeren die zich in de grond opgestapeld kunnen hebben en uiteindelijk je plant laten doodgaan. Salvia Divinorum doet het goed in verschillende licht omstandigheden. Salvia Divinorum groeit het best als ze een aantal uren per dag gefilterd zonlicht krijgt. Binnen doet ze het goed als ze op de vensterbank staat. Salvia Divinorum kan duidelijk meer zon verdragen als ze  genoeg water krijgt en regelmatig wordt gevoed. Ze Salvia Divinorum kan ook schaduw verdragen zolang ze maar niet constant  in de schaduw staat. Als je de omstandigheden wilt veranderen waarin je Salvia Divinorum groeit moet je dit heel geleidelijk aan doen. Salvia Divinorum kan zich wel goed aanpassen aan verschillende omstandigheden, maar het duurt vrij lang voordat ze gewend is aan het nieuwe klimaat.

Het beschermen van je Salvia Divinorum plant

Salvia Divinorum is vrij gevoelig voor ziekten en plagen. De witte vlieg is bijvoorbeeld een heel groot probleem voor Salvia Divinorum planten die in de kas groeien. Ook luizen, slakken, rupsen, spint e.a kunnen de Salvia Divinorum plant beschadigen. Schimmels kunnen op bladeren verschijnen en ook wortel- en stengelrot komen vaak voor. Het is niet bekend welke plant-virussen Salvia Divinorum kunnen aantasten, maar je kunt er van uit gaan dat de virussen die andere Salie soorten kunnen aantasten ook schade kunnen veroorzaken bij Salvia Divinorum. Bladluizen en kleine insecten kunnen verwijderd worden met een watje en isopropyl alcohol. Schade door slakken kan verholpen worden door de Salvia planten op een verhoogd plantenbed te kweken of op een palet te zetten. Sommige slakken zullen ook hier niet door tegengehouden worden en toch je Salvia Divinorum plant beschadigen. Houd dit slijmerige ongedierte goed in de gaten, want één slak kan verschrikkelijk veel Salvia blad eten! Bier laat zich goed gebruiken om deze slakken te lokken en vernietigen. Zet hiervoor een beker met bier in een kuiltje, zodat de rand van het bekertje gelijk is met de grond. De slakken kunnen er dan makkelijk inkomen om zich te bezatten en zo te verdrinken. Spint kan bestreden worden door groene zeep op te lossen in water en hiermee de bladeren geheel te besproeien (ook de onderkant). Herhaal dit met tussenpozen van 2 weken. Je moet hiermee wel oppassen, want er zijn berichten dat de zeep de bladeren kan beschadigen. Gebruik deze methode van bestrijding dus niet te vaak. Een andere goede methode is, door met een tuinslane gewoonweg al het ongedierte van je Salvia Divinorum plant af te sproeien.

Het vermeerderen van Salvia Divinorum

Meestal wordt Salvia Divinorum door stekjes vermeerderd. Het zaad is namelijk vaak niet kiemkrachtig. De stekjes van Salvia Divinorum kun je laten wortelen in water of in aarde. In dit gedeelte wordt beschreven hoe dat het best gedaan kan worden.

Het wortelen van Salvia Divinorum in water

Snijd een stukje stengel af van ongeveer 10 tot 20 cm waar nog een aantal bladeren aan zitten. Snijd de bladeren die aan het laatste knooppunt van het Salvia Divinorum stekje zitten eraf en zet de stek direct in een klein glas water. Per glas kun je maar beter één Salvia Divinorum stek nemen, zodat als er wortelrot optreed niet alles besmet wordt. Het is het beste om een Salvia Divinorum stek af te snijden net onder een knooppunt, want hier ontwikkelen zich de nieuwe wortels uit. Een noodzaak is het niet om het zo te doen, maar het voordeel is wel dat er geen stuk stengel onder de knoop in het water staat en zo heb je minder kans op rot. Zorg ervoor dat de Salvia Divinorum stek met een schone schaar of schoon mes gesneden wordt. Als je dit niet doet heb je ook een grote kans dat bacteriën of schimmels je stengel aantasten. Houdt je Salvia Divinorum stekje uit direct zonlicht en ververs dagelijks het water. Het is misschien een goed idee om afgekoeld gekookt water te gebruiken. Op deze manier wordt eventueel chloor afgebroken en bacteriën gedood. Water waar geen chloor in zit kan bacteriën bevatten die de plant kunnen aantasten en het koken van dit water helpt om deze te vernietigen. Het wortelen in water is in 75% van de pogingen geslaagd (de overige procent hadden last van wortelrot). Na twee weken zullen er wortels ontwikkelen en als ze ongeveer 1 ½ cm tot 2 ½ cm lang zijn kunnen de Salvia Divinorum stekjes over gepot worden in een potje met potgrond en drainage gaatjes. Bedek het geheel met een doorzichtig glazen potje of een doorzichtige plastic zakje, zodat deze de vochtigheid binnen houdt, totdat de Salvia Divinorum zijn wortels goed in de aarde heeft ontwikkeld en sterk genoeg is (meestal duurt dat 1 tot 2 weken). Laat daarna je Salvia Divinorum plantje langzaam wennen aan het nieuwe klimaat alvorens je de zak of het glazen potje geheel verwijdert.

Het wortelen van Salvia Divinorum in aarde

Je kunt Salvia Divinorum ook direct in aarde laten wortelen. De volgende materialen heb je hiervoor nodig:

Maak een paar gaatjes in het plastic bekertje voor drainage en vul het bekertje voor 2/3 deel met potgrond. Gebruik een potlood of een vinger om een gaatje te maken van ongeveer 5 cm diep. Knip of snijdt nu een stuk stengel af van een gezonde Salvia Divinorum plant en zorg ervoor dat je materiaal steriel is. Laat een paar kleine blaadjes aan de top zitten en haal alle grotere Salvia Divinorum bladeren die daaronder zitten eraf. Nadat je het Salvia Divinorum stekje hebt afgesneden zet je het direct in water. Dan snijd je de stengel terug tot net onder het knooppunt, de wortels zullen zich namelijk hieruit ontwikkelen. Nu doop je de stengel met de afgesneden kant ongeveer 2 cm diep in het stekpoeder en klop het overvloedige poeder af. Stekpoeder is lichtelijk toxisch, dus was je handen nadat je dit hebt gedaan. Zet vervolgens de Salvia Divinorum stek in de aarde en druk de grond rond de stengel zachtjes aan. Geef het Salvia Divinorum stekje water, totdat het uit de drainage gaatjes komt. Zet nu het bekertje met de Salvia Divinorum stek in het andere bekertje (die ervoor dient om het weggelopen water op te vangen). Je kunt eventueel een stukje hout of plastic in het buitenste bekertje doen om tussen de bekertjes ruimte te creëren, zodat het water makkelijker weg kan. Plaats dan de doorzichtige plastic zak over het geheel en maak het vast met een elastiekje. De plastic zak zorgt ervoor dat het vochtig blijft waardoor regelmatig watergeven niet nodig is. Na een aantal weken kun je de Salvia Divinorum overplanten naar een grotere pot.

 

 

sponsored by:

Sjamania is your source for Salvia Divinorum


Updated 27 October, 2006
(c) copyright 2006 www.salvia-divinorum.nl / ZunZimla - Claire